tisdag 19 juni 2012

Kan ett hjärta gå itu av lycka?

Anton har varit orolig på dagiset i dag. Det märktes också när han kom hem. Ett evinnerligt frågas om när gästerna skulle komma? I dag är ju hans kalas. Han "vaggde" sig mer än vanligt. Kastade saker omkring sig. Jobbigt att se hur han pendlade mellan känslor av dels förväntan, dels oro. Jag undrade i mitt stilla sinne vad tusan jag ställt till med... Ordna kalas med 18 barn, på riktigt? Tänk om han går överstyr och inte fixar det? 


Men det var bara att ta några djupa andetag och öva med honom om vad som komma skulle. Vi övade på att säga "välkommen" till gästerna. Vi övade på att han inte behöver pussa och krama alla gäster, det räcker med att säga HEJ! Eller att ta i hand och säga God dag. Vi präntade in att han först skulle öppna presenterna (och komma ihåg att tacka!), sedan skulle vi äta tårta (favorit), och att han sedan skulle få leka med de andra barnen.


Och sedan började gästerna droppa in. Och min underbara son gör precis som vi övat!!! Han får inte spelevink anfall. Han blir genuint glad när han får sina presenter. Han sitter snällt vid bordet medan han äter. Någon av oss är givetvis som en skugga efter honom (förre assistenten Cindy, jag eller min mamma), men han fixar att ha 17 barn i sitt hem! Och det ska du veta är stort.




Efter tårtan dyker överraskningen upp: Jontti från BUU-klubben. Vilken succeé! Jag bara måste ge en eloge till den unge mannen. Han kom och han bara tog över hela tillställningen. Han har en sällsam förmåga att ta till sig barnen. Han lekte och busade med ungarna och de njöt. Den populära frågan till honom var annars: hur har du kommit ut ur TV:n? Anton fick också visa Jontti sitt rum och sitt favortiställe, skrubben där de brukar leka. Han fick också lära Jontti något nytt, nämligen katt på stödteckenspråk : )






Jag ser hur Anton, på sitt eget sätt, leker med och njuter stort av kalaset. Som han väntat på detta! Mellan varven stannar han upp och bara asflabbar. Ett sätt för honom att visa att han är lycklig. Och mitt hjärta smälter... Detta är hans första riktiga barnkalas. Vi har själv tidigare ordnat kalas främst för släkten. Han har inte heller varit på andras barnkalas (förutom på dagis). Men i dag fick han äntligen sitt kalas! Och han somnade med ett leende på läpparna. Innas sömnen tog över så mumlade han att han har en ny kompis: Jontti.


Så nu sover våra småttingar. Med BUU-klubben tatueringar på kinderna. Och mitt hjärta håller på att gå itu av lycka. 


ps. Tusen tack till alla som deltog : )








onsdag 13 juni 2012

Besvärskarusellen

Vi fick idag ett nekande beslut kring Antons synpedagogiska undersökning. Den som borde göras inom ett år. Den som sakkunniga rekommenderar att borde göras. Den som kommer att ge riktlinjer kring hans synfunktion. Den som kommer att påverka hela hans inlärningsprocess. Den som alla tycker borde göras, men som ingen instans vill betala för…

Denna undersökning hör till gruppen "viktigt ja, men hör inte till mitt ansvar". Och där lämnas man sedan som "klient". Ett nekande svar, men ingen hänvisning till vad man som förälder till följande ska göra för att undersökningen ska bli gjord. Som ju alla är rörande överens om att borde göras. Bara det inte går från deras budget!

Jag har således i dag använt min lunchrast till att skriva en besväran. Den kommer att behandlas i sektionen som behandlar ärenden på individnivå. Jag har förväntningen att den kommer att gå igenom och ett hopp om att den framöver kommer att stå som prejudikat så att följande klienter ska komma lättare undan. Så att de slipper vänta i månader och slipper göra all pappersexercis. 


Du som läst bloggen en tid kan säkert ana till min frustration. För ja, jag kunde gärna sätta min tid och energi på annat än att vara arg på byråkratin! Du som känner min tankevärld vet också att jag alltid försöker hitta något gott i alla situationer. 


Så även denna gång: jag har sedan vi kastades in i landet Annorlunda fått en rejäl erfarenhet av ett så kallat klientperspektiv hos diverse instanser. Jag har lärt mig att någorlunda navigera i Byråkratidjungeln. Jag har blivit en hejare på att skriva ansökningar och andra "rapporter" kring Anton. Kunde baske mig starta en konsultfirma som guidar andra i denna djungel : )


Men den viktigaste lärdomen är den att jag nu har en egenhändig erfarenhet från ett klientperspektiv. Jag är övertygad om att det stöder mig i mitt arbete. Men framför allt stöder  erfarenheten mig i att förstå och se var i samhället man kunde göra förbättringar. Förbättringar för att effektivera servicen och göra den smidigare. 


För det är något jag tror vi alla i samhället gagnas av. Smidig vård och service som ges på rätt tidpunkt. Och för att komma dit behöver vi bli bättre på sektoröverskridande samarbete och ta tillvara på den erfarenhet, synpunkter och utvecklingsförslag som själva klienterna har!


Hoppsan, nu kom jag tydligen igång igen än gång och det blev en lång radiramsa! Over and out och ta hand om dig!