torsdag 26 september 2013

Kontraster

Att en dag kan vara full av kontraster! Det var min känsla i dag när jag avslutade jobbet och gick på ett politiskt möte. När jag väntade på hissen kändes det nästan absurdt att slängas från den värld jag mött på jobbet, till den ack så viktiga - men annorlunda - värld av politiker & tjänstemän.

Jag har i dag på jobbet fått höra otroliga människors livshistorier. Trots 15 år i missbruksbranschen slutar jag inte att förundras över hur människor lyckas ta sig upp ur träsket. Speciellt när man får höra vad en del av dem bär med sig i bagaget, ända från barndomstiden. 

Den som påstår att det är eget fel att en människa hamnat fast i missbruk skulle behöva ta del av ett verkligt människoöde. Kanske synen på denna sjukdom då skulle ändras? Ingen har valt att bli missbrukare. Det är en lömsk och kronisk sjukdom som drabbar en del av våra medmänniskor.

Självförvållad på ett visst sätt, ja. Men inte ett aktivt och medvetet val utan en sjukdom. Och hur många livsstilssjukdomar är inte självförvållade? Utan att vi skuldbelägger de insjuknade? Detta är en sjukdom som förändrar personligheten och gör så att människan utvecklar ett tvångslikande beteende att inta sin drog.

Och det är vår plikt att stöda och hjälpa så att dessa människor ska kunna komma bort från sitt missbruk. Det är inte dömande de behöver. De behöver medmänsklighet och en hjälpande hand när de kommit till punkten att de vill ändra kurs.

Jag tror att de flesta som känner mig vet att jag tycker om mitt jobb. Att jag brinner för det. I dag påmindes jag än en gång om varför jag gör det. Jag är otroligt tacksam över att detta, trots andra ursprungliga planer, blev mitt jobb. Tungt ibland, ja. Men det ger mångfallt mer tillbaka!

Dagen av kontraster avslutades med ungarnas kramar och Antons ord: oj mamma vad jag älskar dig!

fredag 20 september 2013

Den här pausen behövs

Jag känner ett litet stick i hjärtat. Jag torkar en liten tår som rinner ned för kinden. Jag känner mig lite tom... Samtidigt vet jag att detta är nödvändigt. 

Varför nu denna känslighet? Jag såg på Antons ögon att han hellre skulle ha stannat hemma. Läppen hans darrade lite när vi tog avsked. Men han är är tapper - han grät inte. Han åkte iväg med vissheten att mamma & pappa kommer och hämtar honom om två nätter. Och att mamma älskar honom. Alltid, alltid, alltid, som vi brukar säga åt varandra, han och jag.

Jag måste erkänna att denna gång behövs pausen, när Anton är på korttidsvården, kanske mer än normalt. Juli månad, när jag var hemma med barnen, tog på sitt sätt på krafterna. Augusti och första delen av september har jag mer eller mindre varit förkyld för det mesta. Anton har också nattetid varit extra orolig nu i en längre tid, vilket gjort att min nattsömn varit sämre än normalt. Allt detta har tärt extra på krafterna.

Därför känner jag att krafterna inte riktigt är som de brukar. Energinivån är lägre än normalt. Och därför behövs denna paus. Följande 45 timmar ska jag bara göra sådant jag vill göra, sådant jag tycker om. Jag ska sova ut på morgnarna. Det du!

På söndag klo 15.00 hämtas virvelvinden hem igen. Då kommer mitt hjärta redan att sakna honom. Jag kommer att känna mig piggare & starkare. 

I väntan på det ska jag passa på att en stund njuta av livet i landet Normal.


onsdag 11 september 2013

On tour

Jag får ibland förfrågningar om var man kan komma och lyssna på mina föreläsningar. I höst är det några inbokade kring Mamma Annorlunda + några föreläsningar (på finska) kring temat mellanmänskliga möten:
  • 9.10 Ihmisen kohtaaminen, Raisio, Varsinais-Suomen työpajaverkosto
  • 15.10 Mamma Annorlunda i Närpes stadshus, klo 18.30-20
  • 24.10 Mamma Annorlunda i Malax, MI, klo 18.30-20
  • 1.11 Ihmisen kohtaaminen, Seinäjoki
  • 14.11 Ihmisen kohtaaminen, Kankaanpää
För övrigt så har Anton varit till sjukhuset i dag, på sina årliga kontroller om njuren. Njuren såg ok ut på ultran, mera info får vi nästa vecka när vi träffar barnläkaren. Och Anni har varit till rådgivningen. Allt väl med henne!


Ha det gott och sköt om dig! 

torsdag 5 september 2013

Fredrika

Försöker ännu återhämta mig från måndagens eskapader. Försöker fortfarande smälta det. Att jag, lilla jag från Gamla Vasa, nu är den tjugosjunde Fredrikan... 

Det är en ära utan like att få Fredrika Runeberg stipendiet. Det känns overkligt att få tillhöra gänget av de fina, starka, kvinnorna som de tidigare Fredrikorna är. 

Jag är så otroligt glad över att frågor som jag så länge talat för, nu genom priset fick stor synlighet. Det känns som ett erkännande för alla människor som kämpar med missbruk, alla marginaliserade, alla med funktionsnedsättning.

Priset ingav mig också hopp inför framtiden. Jag höll under festen i Runebergshemmet, i Borgå, ett litet tal. I talet tog jag upp min tanke om att jag vill leva en dag längre än mitt barn, men att dagar som denna inger mig hopp. 

Hopp om att vi ska ha ett samhälle som tar hand om även de svagare. Även om Anton. Även efter att jag inte mera är här för att ta hand om honom.

Och hopp, det är något de flesta av oss mellan varven behöver!

Här han du lyssna till min lite smånervösa intervju för YLE, och här kan du läsa vad Huvudstadsbladet skrev.

Och här några bilder från den fina festen


Stipendiet
fina blommor & ett klappande hjärta
Fredrika
Kvinnoförbundets ordförande Carola Sundqvist talar vackert om mig