måndag 8 februari 2016

Ystävä

Jag är trött efter helgen. Vi har med Anni varit på skridskotävling. Det blev inte många timmar sömn. Jag planerade att åka till gymet, men nej... Tröttheten tar vid och jag skippar  träningen.

Istället ligger du och jag i soffan och gosar. Sakke kommer dit och börjar busa med dig. Han biter dig i fingrar och tår. Du kiknar av skratt. Han pussar dig. Ni leker en god stund.

Du tittar på Sakke med ett leende. Sen säger du sakta: ystävä. Jag tittar på dig länge. Mitt hjärta svämmar lite över. Av glädje. Och lite av sorg. 

Glädjen kommer av att du känner att du har en vän. Sorgen är min privata, den om en mors önskan att hennes barn ska ha vänner. Men den sorgen ska jag inte blanda med dina känslor. Jag tror inte du ännu på allvar saknar vänner. Du är rätt nöjd med oss vuxna. Och Jontti från tv.

Men vet du Anton, det du just sade är precis vad jag önskat att du så småningom ska känna. Att du ska känna att du har en vän, om än det är en hund. Vänskapsbanden människor emellan väntar ännu på att knytas. I sinom  tid tror jag de knyts, på ett eller annat sätt.

I väntan på det har du Sakke. Och jag är glad att du redan känner att Sakke, som kom till oss för en månad sedan, är din vän. 

Han dömer inte dig fast du beter dig annorlunda. Han tittar inte konstigt på dig när du stammar. Han bryr sig inte om att andra tittar på dig. Han ser dig som den unika värdefulla individ du är.

 

 

4 kommentarer:

Linnea sa...

Hej! Jag hamnar på din blogg lite nu som då och läser några inlägg. Du skriver känsligt och äkta. Jag tycker om att läsa det du skriver, samtidigt som jag tycker det är lite jobbigt att börja gråta vid varje inlägg. Men, tankar och texter som kan betyda väldigt mycket för någon att läsa!

Anne Salovaara-Kero sa...

Hej! Och tusen tack för dina fina ord. Det betyder mycket för mig att ni läsare orkar hänga här fast jag så sällan numera skriver. Och att ni berörs känns fint. För jag tror ju som så att när vi når varandra på det känslomässiga planet så kan vi också förändra världen :) Ha det gott!

Matti Hokkanen sa...

Grattis för den Nya Invånaren och välkommen Sakke till Gammla Vasa. Vad är Sakke för en hundras och är det alltså er privata hund, eller Jukkas Arbetshund och hur gammal är han? Bra även med hund som kompis!

Melli sa...

En hund kan nog nästan bli en närmare vän än en människa. Åtminstone har jag spillt ut mitt hjärta och mina tårar på vår gamla hund när jag var ung, den fick höra mer hemlisar än någon annan.
Vad härligt med den vän, det är ju känslan som är det viktiga, att man har någon i sitt liv.

Men visst förstår jag dig! Här är det endå bra att börja. :)