tisdag 17 april 2012

"V...tun vammanen!"

Fyra män sitter i en bastu, i en simhall någonstans i Finland. Även några tonårspojkar sitter i bastun och värmer sig. 

In kommer några andra tonårspojkar. De står lite försiktigt vid dörren och funderar på var de ska sätta sig. De andra pojkarna börjar stirra på pojkarna vid dörren. De börjar slänga glåpord mot dem. "V...tun vammaiset, menkää pois täältä!!! Tai saatte turpiin!" (övers. försvinn härifrån jäkla utvecklingsstörda! Annars får ni på käften!)

De vuxna männen i bastun tittar tyst ner i golvet. Utom en av dem. Han säger med en bestämd, iskall röst till pojkarna att de själv får ta och försvinna ur bastun. Och det genast. Att man inte får behandla andra som de nyss gjort.

Pojkarna som kastat glåporden sänker blicken och går ut ur bastun. De ser lite förvillade och skamsna ut.  De utvecklingsstörda pojkarna kommer in och värmer sig en stund.

De andra männen har hittills varit tysta. Men nu säger en av dem: nog var det bra att du sade till dem.

********************************************************************************************

Mannen som försvarade de utvecklingsstörda pojkarnas rätt att komma in i bastun var min man, Antons pappa.

Min stora önskan är att när Anton i framtiden utsätts för situationer när han mobbas eller på annat sätt blir behandlad illa så ska någon vuxen träda fram och stoppa eländet. 

Det är vi vuxna som måste ta ansvaret och genom vårt exempel visa att alla är lika värda. Lika värda oavsett hudfärg, kön, sexuell läggning, livsåskådning eller handikapp.

4 kommentarer:

RockMom sa...

Jaa..det är alltför lite överlag av vuxenansvar ute i samhället, om du frågar mig. Folk verkar ha en attityd att "Sköt dig själv och skit i andra"

Fin pappa Anton har :)

Maria B sa...

Heja Antons pappa!

Jag försöker odla mina tant-gåvor som handlar om just detta. Att våga stå upp för det/den man tror på. Inte vara likgiltig eller tro att man inte kan göra skillnad. Vad heter det när "gubbar" har så här förträffliga tantmanér?

Kram!

Bitte sa...

Håller med RockMom! Det hände sig på bussen, för ett tag sedan, när jag åkte med twinsen. En ung tjej hamnade att dela säte (tänk så orättvist att inte få sitta själv med en bokväska plus sin egen handväska) varpå den fina tjejen tilltalade mannen som skulle sätta sig som "vammainen" och att såna inte visste nånting, fast han var det. Jag ville säga nåt, jag ville bara bitchslappa den där bruden, men hennes gudmor satt intill och himlade med ögonen och tillrättavisade tjejen. Försökte säga att hon också blir äldre om ett tag eller få henne att sluta använde det där ordet, högt så han hörde dessutom! Jag blir så otroligt arg på den där översittartonen som vissa tjejer har! Jag är värt det, osv osv. Kan tillägga att tjejen klev av och tog en taxi istället. Herregud, dagens ungdom, säger jag bara.

Anne Salovaara-Kero sa...

Ja visst är det så: för lite vuxenansvar i samhället o mera "tant-power" behövs! Men i väntan på det så kan vi odla vår förmåga o säga till när vi märker att någon behandlas fel! Kram på er : )