söndag 23 juni 2013

Om Gabriel

"Vi mister så mycket, Gabriel. Vi mister hela tiden, och vi sörjer över det som försvunnit. Eller kanske vi mest sörjer över förlustkänslan, över vissheten om att ha förlorat, snarare än över det vi mist. 

Fråga mig, för jag känner sorgen. Vill du veta något om sorgen?
Ska jag förklara den för dig? 

Det händer fortfarande, men inte så ofta som förr, att sorgen drabbar. Det sker alltid plötsligt och oväntat, som i ett bakhåll, och varje gång överväldigar den mig, överordnar den sig allt annat och gör att jag måste vända mig bort och gråta lite."

"Det finns sorg i alla ting, i blommorna och regnvädret, i skatter och drömmar. Sorgen är att mista, sorgen är att inte få. Sorgen är vissheten. Sorgen är livet som slinter, tiden som går, det som kunde ha blivit, men som inte blev. Sorgen är hjälplösheten. I sorgens sal finns plats för allting. Sorgen är stilla. Sorgen är hövlig. Den kommer och så går den sin vägen. Men sorgen blir aldrig borta. Bara ting blir borta när de försvunnit"

Så otroligt vackert skriver Halfdan W. Freihow i sin bok Kära Gabriel, om sorgen. Detta var ett av många stycken jag fastnade för. Stycken där igenkänningsfaktorn var hög. Halfdan har skrivit denna berörande och starka bok som ett brev till sin son, Gabriel med autism och ADHD.

Trots att jag ställvis fick svälja tårarna är boken som en stor och vacker kärleksförklaring från en far till sin son. Trots att han också skriver om mörkret som vi i landet Annorlunda mellan varven möter, beskriver han också det vackra vi möter. Det viktigaste av allt går som en röd tråd genom boken: kärleken.

Rekommenderar varmt boken för alla som vill få en inblick i landet Annorlunda.2 kommentarer:

Johannes mamma sa...

Jag har precis läst boken och kände på liknande sätt. En mycket läsvärd bok!

Annica S sa...

Berörs av citatet. Lägger på läs-listan. Tack för boktipset. Och så önskar jag dej och de dina en bra och skön helg.